Comentariu exit-poll 9 iunie 2024

Comentariu exit-poll 9 iunie 2024

            Sinteza rezultatelor Exit-Poll-urilor efectuate în România de institutele CURS și AVANGARDE pentru alegerile europarlamentare și alegerile locale, respectiv votul pentru Consiliile Județene și Consiliul General al municipiului București, inclusiv pentru Primarul General și Primarii pentru cele șase sectoare.

 

PRECIZĂRI METODOLOGICE

 

            Eșantionul la nivel național este format din 200 de secții de votare și au fost intervievați, la ieșirea de la urne, peste 20.000 de respondenți față de minimum 15.000 de respondenți cât s-a prevăzut prin metodologie.

            Eșantionul este stratificat pe mediile urban și rural și pe regiuni istorice. Selecția respondenților a fost efectuată cu un pas statistic calculat la o prezență la vot estimată la 45% din electorat.

            În realizarea sondajului la urne la nivel național au fost implicate 500 de persoane: 400 de operatori de interviu, 50 coordonatori de teren, 40 operatori call-center și 10 experți.

            Marja maximă de eroare este estimată la +/- 1,6%, la un nivel de încredere de 95% (marja de eroare include +/- 0,8% eroare teoretică calculată pentru mărimea eșantionului și 0,8% marja de eroare cauzată de factori disfuncționali cum este refuzul de a răspunde la chestionar care s-a ridicat la 18% dintre cei chestionați etc.

            De menționat că marjele de eroare au fost calculate la nivel de procent obținut de candidat față de scorul rezultat în urma alegerilor și nu la distanța sau ecartul dintre procentele obținute de doi candidați, cum se obișnuiește uneori în SUA, unde contează, în esență, doi candidați și unde marja maximă de eroare se dublează, practic (vezi Anexa 1 și Anexa 2 pe site www.curs.ro pentru alegerile din septembrie 2020 din SUA).

            Precizăm că eșantionul construit pentru Exit-Poll nu include secțiile de vot din străinătate.

 

            Eșantionul la nivelul municipiului București este format din 140 de secții de votare, distribuit proporțional cu ponderea electoratului pe cele 6 sectoare și însumează 15.000 de respondenți, peste minimum de 11.000 de interviuri prevăzut.

            Selecția respondenților s-a realizat cu un pas statistic calculat la o prezență de vot de 43% din electoratul bucureștean.

            În realizarea sondajului la nivelul municipiului București au fost implicate 320 de persoane, respectiv 280 de operatori de interviu și 40 de persoane care includ coordonatorii de teren, operatorii de call-center și experții în metodologie.

            Marja maximă de eroare pentru orașul București este estimată la +/- 2,0% și include +/- 1% eroare teoretică calculată pentru mărimea eșantionului și +/- 1% marja de eroare cauzată de factori disfuncționali precum „spirala tăcerii” etc.

            Rezultatele pe fiecare sector, unde eșantioanele sunt mai mici decât pe total București sunt orientative, încadrându-se într-o marjă de +/- 3%, depășind marja de eroare estimată pe total oraș.

            Date fiind scorurile apropiate obținute de unele partide și candidați, rezultatele obținute prin Exit-Poll au fost prezentate utilizând scorurile rotunjite, fără zecimale, astfel încât ierarhiile între partide și între candidați să fie cât mai evidente.

            Toate marjele de eroare stabilite sunt asumate, așa cum se obișnuiește pentru acest gen de cercetări, la un nivel de încredere de 95%, astfel că în cinci cazuri dintr-o sută sunt acceptate erori de eșantionare mai mari.

 

           

REZULTATE EXIT-POLL-uri la alegerile din 9 iunie 2024

 

            Principalele criterii de evaluare a performanței Exit-Poll-urilor realizate la nivel național, respectiv București, inclusiv cele 6 sectoare, la care ne referim, sunt:

– este identificat sau estimat câștigătorul, fie el partid câștigător al locului 1 pentru Consilieri Județeni sau Primar al orașului București, respectiv de sector;

– estimarea ierarhiei partidelor pentru Consilii Județene și al municipiului București, candidaților pentru funcția de Primar General al municipiului București și al primarilor pentru cele 6 sectoare;

încadrarea în marjele maxime de eroare stabilite;

– abaterea sau media abaterilor rezultatelor oferite de sondajele la urne față de cele oferite de BEC.

            Aceste criterii sunt în general cele mai utilizate în analiza performanței institutelor implicate în realizarea sondajelor la urne.

            Datele la care ne referim în analiza prezentată în continuare sunt cele publicate în seara zilei votului, la orele 22.00, preluate în mass-media, precum și cele finale, publicate seara, mai târziu, dar care, practic nu sunt analizate în mass-media. Din fericire, rezultatele pe cele două momente sunt similare, nu diferă statistic semnificativ, respectiv constatările pe care le prezentăm în continuare sunt general valabile.

            În cazul alegerilor de Primar General și a partidului câștigător al Consiliului Județean și Consiliului General al municipiului București, criteriul identificării câștigătorului este considerat cel mai important deoarece această funcție este percepută ca fiind esențială pentru dezvoltarea locală și viața comunității, confirmând zicala „învingătorul ia totul”.

            Prezentăm în continuare concluziile rezultatelor publicate de CURS-AVANGARDE pe baza sondajelor la urne. Tabelele cu datele de sondaj la urne publicate la orele 22.00 și estimările finale arată, în esență, că (la nivel național și București, inclusiv sectoare):

1) S-au estimat corect partidele câștigătoare a alegerilor pentru intrarea în Parlamentul European. Scorurile obținute prin Exit-Poll sunt confirmate atât în ceea ce privește scorurile cât și ierarhia partidelor în funcție de ponderile obținute din rezultatele BEC pentru România (vezi „Alegeri Europarlamentare la nivel național”);

2) S-a estimat corect câștigătorul funcției de Primar General și ierarhia partidelor câștigătoare a Consiliilor Județene și Consiliului General al Municipiului București (vezi tabelele „Alegeri pentru Consiliul General al municipiului București, Primar general și Primari de sectoare”). Aproape toate scorurile obținute s-au încadrat în marjele stabilite pentru funcțiile de consilieri județeni dar și pentru funcțiile de Primar General și de Primari de sector, cu excepția unor abateri ușor peste marjă în cazul candidaților Nicușor Dan și Gabriela Firea și a sectorului 1 unde procentele pentru funcția de Primar sunt mai mari deoarece în prima parte a zilei de vot au existat probleme de acceptare a operatorilor de interviu la ieșirea din unele secții de vot, interviurile realizându-se doar la ieșirea din clădirea unde funcționau mai multe secții de votare. Prin urmare, deși s-a stabilit corect ierarhia candidaților pentru câștigarea funcției de primar general, în cazul locurilor unu și doi, procentul obținut de candidații la Primăria Generală din București depășește ușor marja maximă de eroare stabilită;

3) Datele se încadrează într-o medie mică a abaterilor, a diferențelor care se referă la toți candidații, partide și persoane, față de datele publicate de BEC (dacă se defalcă datele pentru candidații și partidele incluse la „altul”, media abaterilor este și mai mică).

            Așa cum arată datele de sondaj privind performanța obținută de candidați și partide la alegerile pentru funcțiile de Primar General, consilieri municipali și consilieri județeni menționăm că:

  1. a) s-a stabilit corect Primarul General și partidul câștigător;
  2. b) s-a identificat corect ierarhia de pe locurile 1 și 2, dar și ordinea celorlalte partide, cu mici abateri de poziție, determinată doar de diferențe de zecimale;
  3. c) cele mai multe dintre scorurile obținute s-au încadrat în marjele maxime de eroare stabilite;
  4. d) datele se încadrează într-o medie mică a abaterilor dintre media scorurilor partidelor din sondaje și media rezultatelor date de BEC;
  5. e) există totuși cazuri de diferențe între estimările cu care au fost creditate de Exit-Poll-uri și datele publicate de BEC, cum este cazul procentelor cu care au câștigat alegerile candidații la Primăriile sectoarelor 1 și 2, unde estimările sondajelor au dat la egalitate sau cu o diferență de 2% primii doi candidați, fiind în ambele cazuri în marja de eroare estimată.

            În esență, rezultatele obținute de EXIT-POLL-urile CURS-AVANGARDE arată și confirmă, și de această dată, profesionalismul celor două institute, cele câteva diferențe fiind în  marjele de eroare și confirmă performanța cunoscută, în toate cazurile sondajelor la urne la nivel național, pe București și pe sectoare rezultatele confirmă datele BEC, mai ales în cazul indicatorilor sau criteriilor de performanță referitoare la identificarea candidatului câștigător, stabilirea ordinii sau ierarhiei și integrarea, în marea majoritate a cazurilor, în marjele maxime de eroare stabilite. Așa cum rezultă din datele care sunt prezentate în continuare, rezultatele celor 2 Exit-Poll-uri, național și București, sunt confirmate, în esență, de rezultatele publicate de BEC.

 

COMPARAȚIE DATE EXIT-POLL CU DATELE BEC

 

Alegeri Europarlamentare (la nivel național)

 

Partid/Alianță

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

BEC doar în Romania

UDMR

5.00%

6.48%

6.61%

PSD+PNL

53.00%

48.55%

49.21%

AUR

15.00%

14.93%

14.93%

PUSL

3.00%

1.48%

1.49%

ADU

11.00%

8.71%

8.53%

SOS

4.00%

5.03%

4.83%

Reper

3.00%

3.74%

3.60%

Candidați independenți

4.00%

7.03%

6.88%

Alt partid

2.00%

4.05%

3.92%

 

 

Primar General al Municipiului București

 

Candidat

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Gabriela Firea

25.00%

22.18%

Sebastian Burduja

10.00%

7.80%

Mihai Enache

5.00%

3.02%

Diana Șoșoacă

3.00%

2.52%

Cristian Popescu Piedone

12.00%

15.17%

Nicușor Dan

44.00%

47.88%

Altul

1.00%

1.43%

 

Consiliul General al Municipiului București

 

Partid/Alianță

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

PSD

28.00%

26.55%

PNL

13.00%

12.59%

AUR

10.00%

8.16%

SOS

4.00%

4.12%

PUSL

7.00%

9.43%

ADU

30.00%

27.50%

REPER

7.00%

7.17%

Altul

1.00%

4.48%

 

Primar al Sectorului 1

 

Candidat

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Ramona Bruynseels

6.00%

7.12%

George Cristian Tuță

40.00%

36.61%

Clotilde Armand

42.00%

35.92%

Liviu Negoiță

5.00%

7.04%

Daniel Tudorache

5.00%

7.61%

Altul

2.00%

5.70%

 

Primar al Sectorului 2

 

Candidat

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Rareș Hopincă

43.00%

43.24%

Radu Nicolae Mihaiu

43.00%

42.78%

Iolanda Luminița Bughiu

10.00%

8.03%

Andrei Gabriel Golgoțiu

4.00%

5.95%

 

 

 

Primar al Sectorului 3

 

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Robert Negoiţă

51.00%

53.94%

Ştefan Lucian Judele

24.00%

20.68%

Ana Maria Ciceală

17.00%

16.13%

Altul

8.00%

9.25%

 

Primar al Sectorului 4

 

 

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Daniel Băluţă

59.00%

60.26%

Paul Ene

20.00%

19.61%

Dragoş Cătălin Teniţă

8.00%

6.42%

Matei Ştefănescu

7.00%

7.06%

Altul

6.00%

6.65%

 

Primar al Sectorului 5

 

 

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Vlad Popescu Piedone

38.00%

43.87%

Alexandru Paul Dimitriu

20.00%

21.57%

Adrian Nicolae Vigheciu

20.00%

16.65%

Lidia Vadim-Tudor

10.00%

6.61%

Marian Daniel Vanghelie

5.00%

4.76%

Altul

7.00%

6.54%

 

Primar al Sectorului 6

 

 

Exit Poll Ora 22.00

BEC total

Ciprian Ciucu

71.00%

72.89%

Ana Maria Mihaela Ştefan

13.00%

11.63%

Monica Iagăr

6.00%

5.92%

Daniel Tulugea

3.00%

1.93%

Anne Maria Cristina Bordianu

2.00%

2.26%

Bogdan Daniel Pintileasa

2.00%

1.92%

Valentin Florea

2.00%

1.73%

Altul

1.00%

1.72%

 

 



Lasă un răspuns