Institutul Naţional de Statistică a anunţat recent că rata inflaţiei a ajuns în luna martie la 5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani. Creşterea generală a preţurilor a afectat puternic românii în ultimele luni, mai ales în domeniul mărfurilor alimentare. Graficele realizate de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS pentru STIRIPESURSE.RO, pe baza datelor INS, arată evoluţia inflaţiei în ultimii şase ani, dar şi un precedent care poate da speranţe cu privire la stabilizarea situaţiei.

Vezi AICI graficele la dimensiunea completă! (.pdf)

Evoluția prețurilor în martie 2018 față de decembrie 2017:

Pâine:  +1.21%
Legume şi conserve de legume: +6.75%
Cartofi: +5.52%
Fructe proaspete: +10.95%
Citrice şi alte fructe meridionale: +11.79%
Carne de bovine: +1.89%
Carne de porcine: +0.44%
Carne de pasăre: +0.70%
Lapte: +1.00%
Unt: +0.74%
Ouă: -12.28%
Zahăr: -1.46%
Energie electrică: +2.46%
Gaze: +5.69%
Energie termică: +2.13%
Combustibili: +2.24%

Total mărfuri alimentare: +1.74%
Total mărfuri nealimentare: +1.36%
Total servicii: +0.80%

Aşa cum reiese din lista de mai sus, creşterea preţurilor în ultimele trei luni a fost cea mai accentuată la mărfurile alimentare. Creşterea pe întreaga categorie este ţinută sub control de ieftinirea ouălor, după criza din toamna anului trecut, când un ou a ajuns să coste şi peste un leu. De asemenea, unele scumpiri la alimente, cum ar fi unul, au avut loc în cursul anului 2017.

content-image

Privită doar pe ultimii doi ani, evoluţia ratei inflaţiei arată o situaţie dezastruoasă. De la valorile negative din perioada Guvernului Cioloş, s-a ajuns la cele 5 procente din prezent. Tabloul complet din ultimii şase ani arată însă o evoluţie mai complexă. Recordul a fost atins în timpul Guvernului Ponta (6%) şi a urmat unei perioade în care veniturile au crescut brusc. Situaţia din 2016 este una excepţională şi a urmat diminuării TVA la alimente şi intrării în vigoare a noului cod fiscal. Inflaţia din ultimul an vine tot pe fondul majorării salariilor şi pensiilor, dar şi a unei instabilităţi politice şi legislative.

content-image

Inflaţia a cunoscut cele mai accentuate creşteri şi scăderi în ultimii ani, determinate în primul rând de măsurile guvernamentale. Scăderea TVA la pâine în septembrie 2013 şi scăderea TVA la toate alimentele în 2015 au influenţat inflaţia pe categoria de mărfuri alimentare şi, mai departe, media generală, după cum se poate observa în graficele de mai jos.

content-image

content-image



Lasă un răspuns