Precizări metodologice privind exit-poll-ul pentru alegerile Parlamentare 2020

 Exit-Poll efectuat de institutele Centrul de Sociologie Urbana și Regională – CURS și Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE la alegerile Parlamentare din  06 decembrie 2020

 Eșantionul este format din  200 de secții de votare și peste 15.000 de respondenți, respectiv de votanți care s-a estimat că vor fi intervievați la ieșirea din secțiile de vot. În final au fost intervievați circa 20.000 de votanți.

Eșantionul este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice.

Selecția respondenților s-a efectuat cu un pas statistic calculat la o prezență la vot estimată la 35% din electorat. În realizarea sondajului au fost implicate circa 500 de persoane (400 de operatori de interviu, 40 de coordonatori de teren, 30 de operatori call-center și 15 experți).

Marja de eroare calculată și asumată pentru acuratețea rezultatelor este de +-1,6%, la un nivel de încredere 95%. Marja de eroare a fost estimată prin însumarea a +- 0,8% eroare teoretică la mărimea eșantionului și +- 0,8%, o marjă de eroare cauzată de factori disfuncționali determinați în principal de ponderea mare, de circa 26%, a refuzurilor de a răspunde fie la chestionar, fie la anumite întrebări la chestionar. De menționat că marjele de eroare sunt calculate la nivel de procent. Dacă se raportează la distanța sau ecartul dintre candidați (cum se obișnuiește în SUA de exemplu) atunci marja de eroare se dublează, practic.

Precizăm că eșantionul construit pentru Exit Poll nu a inclus secții de votare din străinătate.

 


Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *