Deşi nu se poate spune că România este “grânarul Europei”, ţara noastră s-a aflat pe primele poziţii în privinţa producţiei de grâu, porumb şi floarea soarelui în 2017, arată o analiză realizată de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională – CURS.

În rândul țărilor analizate, România a fost în 2017 pe primul loc la producția de floarea soarelui și pe locul al II-lea la producția la porumb, conform datelor provizorii ale INS. În ceea ce proivește producția de grâu, Franța, Germania și Polinia conduc topul în rândul țărilor analizate.

content-image

content-image

content-image

România nu stă atât de bine la capitolul productivitate. Astfel, România se aliniază, mai degrabă, productivității țărilor din Est. Excepţie face productivitatea la floarea soarelui, unde România ocupă primul lor în rândul ţărilor analizate.

Oricum, din punct de vedere al productivității, țările din Est sunt mai omogene la toate cele 3 culturi analizate, în timp ce în rândul țărilor din vest există o mai mare discrepanță productivă, în special pentru culturile de grâu și floarea soarelui.

Cu toate acestea, în 2017 comparativ cu 2016, România și-a îmbunătățit productivitatea înregistrând creșteri ale producțiilor de grâu, porumb și floarea soarelui deși suprafețele cultivate au scăzut pentru toate cele 3 culturi analizate.

content-image

content-image

content-imageLasă un răspuns